Η Ενόργανη Γυμναστική είναι ένα από τα θεαματικότερα Ολυμπιακά αθλήματα που περιλαμβάνει γυμναστικές ακροβατικές ασκήσεις με τη χρήση οργάνων  και εμπεριέχει  στοιχεία χορού.

Το χαρακτηριστικό στοιχείο της Ενόργανης Γυμναστικής είναι ότι στις μικρές ηλικίες μοιάζει με παιχνίδι, μεταφέροντας στο ταπί το παιχνίδι  που κάνει το παιδί στο …χαλί του σπιτιού του και δίνοντας στο παιχνίδι αυτό, νέα διάσταση και προοπτική.

Η ενόργανη γυμναστική είναι  η φυσιολογική εξέλιξη της κίνησης του παιδιού, προσφέροντας του εξαιρετικές κινητικές εμπειρίες σε πολύ μικρή ηλικία.

Σε αγωνιστικό επίπεδο η ενόργανη Γυμναστική είναι το μοναδικό άθλημα με τόση ποικιλία ασκήσεων.

Για τις γυναίκες τα όργανα γυμναστικής είναι : έδαφος, δοκός, ασσύμετροι ζυγοί, άλμα

Για τους άνδρες τα όργανα γυμναστικής είναι: έδαφος, άλμα, δίζυγο, μονόζυγο, πλάγιος ίππος, κρίκοι.

Κατά τα πρώτα στάδια εκγύμνασης τα όργανα δε θεωρούνται απαραίτητα και απαιτούνται μόνο βοηθητικά όργανα.

Η Ενόργανη Γυμναστική πέρα από θεαματική είναι και εξαιρετική άσκηση για τα παιδιά όλων των ηλικιών, καθώς είναι από τα αθλήματα που γυμνάζει ισόρροπα και αρμονικά όλο το σώμα.

  • Βελτιώνει τη δύναμη, την ταχύτητα την αντοχή ,την ευκαμψία και την επιδεξιότητα
  • Αναπτύσσει τη νευρομυϊκή συναρμογή. Τα παιδιά γνωρίζουν το σώμα τους και το αντιλαμβάνονται στο χώρο, μαθαίνουν να εκφράζονται και να διοχετεύουν την ενεργητικότητα τους εξελίσσοντας τις υπάρχουσες κινητικές εμπειρίες και ανακαλύπτοντας νέες απίστευτες δυνατότητες.
  • Αναπτύσσει την αυτοπειθαρχία, την επιμονή, την αυτοπεποίθηση, τον αυτοέλεγχο, την ομαδικότητα δρώντας καταλυτικά στην ψυχοσύνθεση και στη διαμόρφωση του παιδικού χαρακτήρα.
  • Μέσω της μουσικής αναπτύσσεται η αίσθηση του ρυθμού και της αρμονίας και ο χορός αποκτά νέα δυναμική και έκφραση.

Η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί είναι από 4-6 ετών.

Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι μεταφέρουν και αξιοποιούν βιωματικές ασκήσεις της καθημερινότητας τους.

Υπάρχουν παιδιά έως και 17 ετών που επιλέγουν την ενόργανη μόνο για την άθληση και την επίτευξη εντυπωσιακών κινητικών δεξιοτήτων.

Η ενόργανη γυµναστική απαιτεί ένα πολύ ψηλό επίπεδο συντονισµού κινήσεων στο χώρο και στο χρόνο, ψηλό βαθµό κιναίσθησης και χωροαντιληπτικής ικανότητας, πολύ καλή αίσθηση ρυθµού και ισορροπίας, άριστη αξιοποίηση των αντανακλαστικών, ψηλό επίπεδο σχετικής δύναµης και πολύ καλή ευλυγισία.

Συµµετέχοντας κάποιος λοιπόν στις διαδικασίες της προπόνησης στην ενόργανη γυµναστική αποκτά µια πολύπλευρη κινητική επιδεξιότητα, η οποία πλαισιώνεται από πάρα πολλές κινητικές εµπειρίες τις οποίες σπάνια συναντάµε σε άλλα αθλήµατα.

Έτσι δικαιολογηµένα η ενόργανη γυµναστική θεωρείται η βάση όλων των αθληµάτων, προσφέροντας τα κινητικά και πνευματικά εφόδια της προετοιµασίας ώστε το παιδί να µπορεί να αποδώσει τα μέγιστα σε οποιοδήποτε  άθληµα µε το οποίο ενδεχοµένως θ’ ασχοληθεί στη συνέχεια.